7 Mayıs 2010 Cuma

bu blog bi şaşırdı

zar oynamayı bıraktım yoruyor her gün birşey yapmak diye, peki sonuç ne oldu? pazartesi annemin ziyaretiyle şenlenen güzel bir cihangir akşamı. güya hemen birşeyler yiyip eve dönecektik ama hava o kadar güzeldi ki hadi bir de yürüyelim, e bir de kahve içelim derken saat 2'de yastığa değdi başım.

salı ceren aradı, iş çıkışı tom ford 'a single man' diye. festivalde kaçırmıştım, severek dedim... görsel olarak mükemmel, diyaloglar olarak yok artık bu kadar mı peynirimsi (bkz. cheesy) olurdu. yine de ruhunuzu daraltmak için çok uygun bir seçim bence... hatta oh film erken saatte çıkışta eve gider biraz diker biçerim derken film biter bitmez gözyaşları içinde 'hadi içelim anam'a döndük. sonuç: baş, yastık, geç.

çarşamba malum hıdırellez için ahırkapı. yapılabilecek bütün ritueller yapıldı, bol bol göbek atıldı, gece sonuna doğru bütün grup müjdat gezen'in darbukatör bayram'ıyla levent kırca'nın sarhoşu karmasıydı. sonuç: baş, yastık, çok geç.

bu durumda perşembe artık iş bitsin de gidip yatıym diye dakikaları sayarken ofiste, yeni misafirimiz malezyalı şefimiz anbarasu aradı. türk yemekleri üzerine yazı dizisi hazırlamak için ülkemize gönderilmiş şefimizi bir gece önce hıdırellez'de dondurduğum için hafif suçluluk hafif de merakla tuttum galata'da world house hostel'in yolunu. hostel'den güney bütün gün anbarasu ile gezip gerekli malzemeleri toparlamış, şefimiz de saatlerce mutfakta uğraşmış, arada da yolda tanıştıklarını yemeğe davet etmiş.

sonuç: 40 yıl uğraşılsa toplanamayacak bir topluluğa birbirinden leziz yemekler!!! masa etrafı brooklyn'li heykeltraş, arkansas'lı caz müzisyeni, berlin'li bir rap'çi, bir filmci ve ben, ali, kerem, guney. bu kadar güzel yiyip, bu kadar hoş sohpetle yıllar vardır eğlenmemişimdir.

sizler de eksik kalmayın diye, bilhassa elimde kalem defter, şeften çaldığım tarifi paylaşıyorum aşağıda...



piah's prawn sambal

8 jumbo karides
pişirme yağı (ayçiçek diye tahmin etmekteyim)
1 çay kaşığı karides ezmesi (unutun derim)
1 kaşık kahverengi şeker
6 kurutulmuş kırmızı biber
2 taze soğan
3 baş sarımsak
2,5 cm. zencefil kökü*
2,5 cm havlıcan*
1 tutam limon otu*

*havlıcan, zencefil, limon otu nerden bulucam demeyin, her aktarda var, üşenmeyin:))

     kurutulmuş kırmızı biberleri kaynamış suya atın, süzün, harmanlayıp kenara bırakın
     karidesleri yıkayın temizleyin ama kafa ve kuyruğa dikkat edin, onlarsız karidesler yuvarlanıp şeklini kaybediyor(muş)
     tavaya yarım cup pişirme yağını koyun, ısınınca harmanlanmış soğan, sarımsak, zencefil ve limon otunu ekleyin.
     birkaç dakika bu karışımı karıştırdıktan sonra nerden bulacağımızı bilemediğim karides ezmesini ekleyin (veya bu aşamayı boşverin:))
     şimdi altını kısıp kırmızı biberleri ekleyin... (şuan mutfak mükemmel kokuyor olmalı, kokmuyorsa çeviri hatası olmuş olabilir:))
     kırmızı biber de karışınca ocağın altını tekrar açıp kahverengi şekeri ekleyin.
     karides ve tamarind suyu ekleyin. (tamarind demirhindi meyvasıymış veya hint hurması türkçesi bence portakal suyu da idare eder taze sıkılmış şöyle yarım bardak:))
     karidesler pişince, sizin de işiniz bitmiş demektir.

hadi  selamat menjamu selera!

1 yorum:

seer dedi ki...

bu gecede içmeye gidiyoruz.... =)